Project Description

Project: Extensive Extension
Client: Private Client
Contract Responsibilities : Principal Contractor
Contract : NEC3
Project Value : £401, 962
Programme : April 2018 for 20 months

The Overview

This technically challenging bespoke project, included land acquisition, Planning and Building Regulation applications, and the full design and construction of significant extensions and alterations of an existing occupied residential home. This contract consisted of completing 4 metre-deep underpinning to three sides of the existing property and adjoining neighbours, tanking and a pumping station solution to a 225 square metre basement footprint surrounding three corners of the existing dwelling. The scheme added 4 new bedrooms, all with an en-suite bathroom, and a new centrally located kitchen and living area with spacious balcony voids to enable expansive views onto the rear garden. A new ‘garden building’ forms an airy children’s play areas and outdoor-in living space, directly linking a hidden suntrap front courtyard, the rear garden and a rear sunken courtyard with BBQ area. Downstairs a new combined living / dining area links to the sunken courtyard, and provides exceptional circulation options to the ground floor of the property and into the rear garden areas. In all, the extensions have quadrupled the size of the existing living space.

The homeowners were seeking an innovative and modern design solution which embraced the orientation of the site, to maximise light transmission into underground bedrooms, kitchenette spaces, living and dining areas. The adaptable spaces and formation of the external courtyard areas enable the homeowner to achieve expansive outdoor – in spaces, which can be utilised as utilitarian spaces yet with highly attractive finishes and features to bring to life exciting living / party and play zones.

The Challenge

The proposed development involved solutions to overcome various challenges, including restricted access and working space, client occupation during the works, technically challenging underpinning around existing structures and significant levels of design and construction interfaces from steel frame and concrete interfaces, to walk on terraced roofing solutions and rooflight co-ordination and green roofing inclusion. Gallaway achieved this build with minimum disruption, excellent planning and exceptional levels of finish. Over 120 loads of spoil were removed from the site via the unadopted farm road which provides access to the site. Concrete pumping and steel frame erections further challenged the build, leading to the requirement for sympathetic co-ordination and neighbour liaisons.          

The Solution

Gallaway have been involved at all stages of the design and build programme to co-ordinate between the client, Gallaway designers, statutory authorities, suppliers and other stakeholders from acquisition of the original plot through the planning phases to final handover.  The largest consideration was to work closely with the planners, designer and client to deliver the concept of space utilisation and specification solutions to enable flexibly living options to the occupants on this completely bespoke residential development. Gallaway have utilised their own interior design specialists to round off the project and provide interior and exterior décor, finishes, paving and lighting schemes to fulfil the client brief. External remodelling, soft and hard landscaping solutions formed the final design remit for Gallaway.