Manchester Square, Blackpool

Project Description

Project: Pumping Station.
Client: KMI and United Utilities.
Contract Responsibilities: Construction, Project Management.

The Overview

The Manchester Square pumping station discharges screened foul and surface water sewage from Blackpool into the Irish Sea during periods of storm surge. The existing facility was handed over to United Utilities from Blackpool Council in 1990 and at this time the pumping station ans associated works were not only in a poor state of repair but also visually unattractive. This became apparent when compared to the recent improvements to the promenade, achieved as part of the renewal of the sea defences.

The Challenge

There was an immediate need to ensure that the pumps providing the storm discharges didn’t result in the pressurised chambers under the promenade failing and then leading to the collapse of the public thoroughfare. Temporary remedial works were undertaken by United Utilities which were approved by the council, however, they have not done anything to enhance the overall appearance of the promenade looking obviously industrial and out of place.

The Solution

Gallaway’s involvement in the scheme was to re-clad the existing pump station main building and to construct a new escape hatch building as well as building a single storey extension to infill a corner of the main building to create a garage area. We went on to erect a single storey extension to the seaward elevation of the main building to house the relocated pressure vessel in order to ventilate the site more  appropriately than at present. The works were designed to reinforce the building to prevent seawater ingress and increase safety of the operation.

New Build Fire Stations

Project Description

Client: Balfour Beatty; Fire and Rescue (NW) Limited.
Location: Belle Vale, Burnley, Chorley & Fleetwood.
Contract Responsibilities: Structural, First and Second Fix Joinery and Carpentry Works.

The Overview

Client: Balfour Beatty; Fire and Rescue (NW) Limited.
Location: Belle Vale, Burnley, Chorley & Fleetwood
Contract Responsibilities: Structural, First and Second Fix Joinery and Carpentry Works

The specification for the new fire stations, was drawn up to enhance operational efficiency and also to acknowledge the fire prevention role that is such a crucial part of today’s Fire and Rescue Service. The modern design and functionality of the fire stations had to incorporate a variety of facilities including welfare, meeting and lecture rooms, offices, communal areas and the new in-house smoke house for improved training.

The Challenge

Gallaway’s specific involvement in the construction of the projects was to carry out all works associated with the structural, first, second fix, joinery works inclusive of full fixtures, fittings, equipment and kitchens. Special consideration had to be given to the sites and their physical conditions, materials and types of equipment and the facilities needed. It was necessary for Gallaway to familiarise ourselves with any statutory or imposed restrictions that may have an effect on the execution or completion of the works.

The Solution

The Gallaway principle of constant communication with all teams onsite was fundamental to the success of this project.
Excellence in team selection, forward planning and a well executed site management programme all contributed to the successful delivery of this scheme.

Gallaway is pleased to announce all four schemes were handed over to the client to a high standard of quality, on time and on budget. All four stations are now operational and actively serving their communities.

Donna Nook Coastal Defence Project

Project Description

Client: Birse Civils.
Location: Humber Estuary, Lincolnshire.
Size: 2,600m flood defence embankment.
Responsibilities: Flood defence structures, New Control
Building, Landscaping and Excavation Works.

The Overview

The construction of a new 2,600m long food defence embankment on land around the Humber Estuary, creating an intertidal habitat through the managed re-alignment and improvement of the existing coastal defences.

Gallaway’s role was to construct reinforced in-situ concrete retaining and outfall structures, including the construction of a new control building to operate the existing pump house.
Landscaping and mass excavation works with associated interface considerations, were required for the installation of the new ductile iron pipework system diverted from the existing pump building through the new outfall structure.

The Challenge

The site is adjacent to an Environment Agency site of special scientific interest, meaning the team had to work around the restrictions of nesting birds, badgers and local wildlife. The project also had to be programmed around the migration of grey seals. Task specific challenges included working below the water table with the continuous consideration of ground water control and running sand.

The Solution

The works were carried out in a series of bays to minimise disruption and to limit plant movement. The construction of the below ground outfall structures was carried out within piled cofferdams to control water ingress, until such time that the embankment was opened up. Mass excavations and water diversion techniques were utilised to aid the works.

Benefits achieved included improved environmental, social and economic outcomes creating 110ha of new intertidal habitat improving the condition of the nationally important wetlands and contributing to national biodiversity targets. This showcase scheme has facilitated further flood defence schemes elsewhere along the Humber, in line with the flood defence strategy.